LinesLifeLine -
Hjem Add Om meg Kontakt

2

 

Hei♥ Vi har fått i oppgave om og skrive en artikkel, der vi fikk velge mellom 4 forskjellige temaer. Jeg har valgt og skrive om gratis skole lunsj.


Elever ved barn og ungdomsskoler samt videregående skoler ønsker gratis skole lunsj. Det samme gjør foreldre til disse elevene. Statistikken viser at matpakke ordningen fungerer greit de første skoleårene, da de aller fleste barna har matpakke med hjemme fra. Etterhvert som elevene blir eldre uteblir matpakken. Mange går gjennom en hel skoledag uten mat, dette resulterer noen ganger i at elevene kjøper usunne alternativer, som sjokolade og brus. Inntak av søtsaker resulterer i rask blodsukker stigning som igjen fører til langt blodsukker fall.

Dersom regjeringen går inn for gratis skole mat bestående av ernæringsmessig riktig sammensatt mat, vil elevene trolig få i seg den maten de trenger. Uten mat og drikke duger helten ikke, er det et ordtak som sier, og dette burde alle forstå. Det ønskes varm skolelunsj av de aller fleste elever, dette vil også hjelpe til med å stimulere barn og unges inntak av sunne grønnsaker.

Farge, smak og duft av god mat vil stimulere barn og unges lyst til og spise. Skolene kan være med på og danne grunnlaget for ett sundt og godt kosthold for elever. Det er noe alle vet at mat og drikke gir økt konsentrasjon og yteevne gjennom hele skoledagen.

Et varmt måltid i regi av skolen burde inneholde riktig sammensetning av protein, fett og karbohydrater, det bør i tillegg værer et tilbud om frukt. Hvis det skal innføres gratis skolemat må det være klart over hva funksjonen skal være. Skolen kan ikke bare kjøpe halvfabrikat og servere pasta og tomatsaus, man kan heller ikke sette frem et kneip brød og en blokk med brun ost og forvente at majoriteten vil velge å spise denne maten.

I tillegg er jo grovt brød med sunt pålegg med salat i form av tomat, paprika og agurk et sunt og godt alternativ til god skolelunsj. Det trenger ikke være enten eller, det er ikke alle elever som vil ha et varmt måltid og det er ikke alle som vil spise brødskiver. Dette er med tanke på allergier, men også at barn og unge har forskjellige religioner.


I følge utdanningsdirektoratets nett side viser statistikken at det er ca. 3000 grunnskoler med gjennomsnittlig 200 elever per skole, og ca. 430 videregående skoler med gjennomsnittlig 467 elever per skole. Det er mange elever, og man kan godt spørre seg hvor pengene skal komme fra.  

Staten vil ikke prioritere skolelunsj de neste fire årene, men det kan da ikke ta fire år å diskutere skole lunsj. Hvor vil Norge være som en nasjon om 5 år? Det vil være ganske så likt for barn og unge som ikke er politisk aktiv. Det vil være liten eller ingen forskjell verken i sosiale grupper eller på skolen, karakterene vil ligge på det samme snittet det ligger på eller så vil det synke. Om vi ikke gjør et tiltak som ikke bare vil være i fordel for skole men også Norge som ett land.

Flere andre ernæringseksperter har en positiv stilling til at en gratis servering av mat på skolen ville vært bra for folkehelsen. Dette har Sverige skjønt, allerede i 1950 innførte Sverige gratis skole lunsj fra grunnskolen og oppover. Det er ca. 60 år siden.

Vi som er barn og ungdom i dag har som sakt i en av Imsdal?s reklame filmer mange merkelapper og mye og leve opptil, men selv om landet var bygget da vi kom må noen jobbe med og påbygge.